Tittar på pelikanfallet

Julia Roberts har precis kommit över en nyckel till ett bankfack, och i bankfacket låg - ett videoband!
Vad jobbigt det hade varit om det hänt idag. Jag menar, hur skulle hon kunnat se den? 

Egentligen kollar jag bara på filmen för att se om Julia Roberts rollfigur kan bli kär i den svarta journalisten hon hänger med, eller om det inte var ok i en amerikansk film från 80-talet. Annars hade det ju varit självklart att de skulle blivit kära, om han inte varit svart alltså. Men jag vet inte, han har redan haft svårt att få tag på en taxi till exempel.

Lite halvhjärtade snyggbilder



Jag och Camia hade planerat att slå två flugor i en smäll och mejka oss för ett photoshoot samma kväll som vi skulle ut och svira på krogen. Det hade nog funkat om vi inte börjatr förfesten ett par timmar innan själva stylingen och fotograferingen.
Det var mörkt, vi var lite på örat och vi orkade inte gå så långt.








Problemet med invandrare

Jag arbetar med invandrare och har gjort så i ett par år. Jag tror nu att jag har satt fingret på vad problemet med invandrare är, nämligen det att de är som folk är mest.

De kan vara långa eller korta, tjocka eller smala, lukta gott eller illa, vara glada eller sura. Några vill jobba, andra vill inte jobba, någon är jättesmart, en annan har inte alla indianer i kanoten. Någon är svart, någon är vit och en tredje drar åt gult. Det finns snygga och fula invandrare, det finns lata och flitiga, det finns tacksamma och otacksamma. Det finns de som dricker öl och de som röker, och så finns de de som stiger upp klockan sex för att hinna jogga en mil innan jobbet.

Denna variation måste innebära ett jätteproblem när man ska hålla på och generalisera!

Ett minne från min långa lärargärning

En femma: Jag ska göra så du blir avskedad!

Jag: Du sån tur har jag nog inte.

Missade vår bröllopsdag

I går firade jag och min man vår sjätte bröllopsdag. Eller vi skulle ha firat vår sjätte bröllopsdag om vi inte alldeles glömt bort det. Trots påminnelse från Facebook och allt (today, your aniversery with XX)!

Vad vi gjorde i stället för att fira sockerbröllop (som det sjätte året tydligen heter):
Vi åkte till köpcentret och handlade på Jula och ICA Maxi.
Sedan tittade vi på TV tills jag skulle gå och natta tvåringen. Självklart somnade jag också, och vaknade klockan halv två på natten. Jag gick upp och smååt lite innan jag gick och la mig igen. Maken hade somnat på soffan.

Så vi får fira vår sjätte bröllopsdag någon annan gång, fast det lär nog dröja för vi har inte hunnit fira den femte ännu.


Sekelskiftssvenska

Min tvååring är just nu inne i en 1900-tals period. Hon läser bara böcker om små gossar som levde vid förra sekelskiftet.
Det började med favoriten Burre Busses nya kläder, den handlar om en liten pojke som ger bort sina kläder till olika talande djur han möter i skogen.
Den sagan kan jag utantill vid det här laget för jag har nog läst den femhundra gånger. Tack och lov upptäckte dottern då Elsa Beskows Putte i Blåbärsskogen. Och nu, den något senare, Emil i Lönneberga. Vi tittar nog på en Emil-film varje dag. Oftast blir det när Emil bjöd fattighjonen på julkalas.

Jag har egentligen inget emot detta, berättelserna är välskrivna och sensmoralen god. Det enda som bekymrar mig är språkbruket.

Först var det de ålderdomliga orden och uttrycken i Burre Busse och Putte i Blåbärsskogen. Sagoläsning ska ju vara så bra för ett barns språkutveckling, borde då inte valet av litteratur påverka densamma? Skulle dottern kanske börja använda den utdöda formen skola av verbet ska?

Någon påverkan från böckerna har jag inte märkt hitills. Däremot har den filmatiserade Emils småländska fått visst fäste.
Tillexempel väcktes jag en morgon av:
- Vakne mamma, vakne!
Och senare samma eftermiddag hörde jag från det lilla flickebarnet:
- Kan du komme och hjälpe mig ett slag?

Av detta drar jag slutsatsen att vi kan läsa vilka böcker som helst, men hon kommer absolut inte få titta på någon film med Mumintrollen.



Dagens knasiga dröm

Jag drömde att mitt sparkonto hade blivit tömt så jag gick till banken och sa att mitt kort blivit skimmat.
Då ringde bankkvinnan till huvudkontoret och sa så här.
- Ja hennes kort har blivit skimmat, men det blir ingen ersättning från oss, nej för hon visste ju att det blev skimmat.
Och jag bara:
- Nej, jag visste inte att det blev skimmat NÄR jag tog ut pengar. Det fattade jag ju inte förren nu!
- Ja men du kom ju in här och sa att ditt kort blivit skimmat, då visste du ju att det blev skimmat eller hur.
- Ja men inte då!
Och så fortsatte diskussionen ända tills jag plötsligt befann mig på ett jättekonstigt julbord där det stod ett grishuvud och ett fårhuvud som man skar kött från.
Sen minns jag inte mer.


Att jobba kommunalt vs privat

Jag talade med min vän som skulle på kick off på fredag. De skulle flyga till Stockholm.
Min kick off var att chefen köpte en påse gifflar.

Min vän jobbar på jätteflashiga gymnasiet i stora staden.
Jag jobbar på kommunala vuxenutbildningen i lilla avfolkningssamhället.

Det verkar vara en oerhört stor stor skillnad på att arbeta kommunalt och privat.
Min vän fick ett gymkort av sin arbetsgivare, jag fick en stegräknare.
På hennes arbetsplats har de dresscode (kavaj, kjol eller klänning, absolut inte jeans eller grälla färger).
Om jag har på mig ett par hela, rena jeans är det finfredag.

Nu vet jag att det såklart finns olika sätt att driva en friskola på, och någonstans sitter det säkert en kommunal skolchef med extravaganta idéer, men på det stora hela verkar chansen till lyx större om du jobbar privat än kommunalt.

Förut arbetade jag på en friskola och där hade vi en stor, fin kaffemaskin, gratis te (alla sorter du kan tänka dig) och fri frukt.
Jag föreslog en kaffemaskin till min nuvarande arbetsplats. Nästa dag stod en burk snabbkaffe på bordet.

Men så finns det andra skillnader på min och min väns arbetsplats.
Om jag har en fråga till min chef tar det ca 30 sekunder att få ett svar. Det är nämligen så lång tid det tar att gå ner för trappan och in till hans kontor.
Det finns inte heller en massa meningslösa polycydokument, som klädkod, man måste ta hänsyn till. Min chefs intryck av mig baseras inte på hur välklädd jag är de två gånger om året vi träffas. Min chef vet hur jag jobbar, vilka resultat det ger och hur mycket tid jag lägger ner. Jag gör ett bra jobb och han ser det. Om jag sedan råkat ha ett par trasiga jeans och gympadojjor på mig samtidigt spelar ingen större roll.

Det är faktiskt ganska skönt.





Lämnar först och hämtar sist, dagisångest

Läste någonstans om någon som ondgjorde sig över att vissa barn är på dagis 50 timmar i veckan.
Räknade lite snabbt och insåg att min dotter är vissa barn!

Anledningen till detta är inte att jag är överambitiös på jobbet utan att jobbet ligger så jäkla långt bort.

05.00 ringer väckarklockan. Då går jag upp och springer en runda, sedan duschar jag och äter frukost.

06.40 stämplar vi in på dagis.

07.30 dricker jag första koppen kaffe på jobbet.

13.50 kommer jag på att jag inte ätit lunch.

15.50 låtsas jag att klockan är fyra och går.

16.50 kvitterar jag ut barnet.

17.10 kommer vi (förhoppningsvis) hem till färdiglagad middag.

17.30 säger jag att jag bara ska vila en liten stund.

00.40 vaknar jag.
Barnet sussar så sött och maken har däckat i soffan.
Jag går upp och småäter innan jag somnar igen.


PS Det där första om joggingrundan var bara ljug. Det har aldrig hänt DS




Kanindöden

Alla kaninerna är döda nu.
Fem stycken har strukit med under sommaren.
FEM!
Jag har sedan innan ett komplicerat förhållande till ett annat burdjur, marsvinet.
Detta eftersom jag under nio års tid hade ett marsvin som negligerades å det grövsta och över detta lider jag fortfarande samvetskval. Jag har tillexempel en ofta återkommande mardröm där jag plötsligt inser att jag inte bytt strö i buren sedan 1998 och sedan, i en desperat kamp mot klockan, försöker ta mig till mitt stackars marsvin.
Problemet med marsvinet var att det ALDRIG dog. När jag flyttade hemifrån levde det sega djuret fortfarande och tillbringade sina sista år i en tvättbalja i min formors kök (antagligen de bästa åren i dess långa men händelselösa marsvinsliv). Problemet med kaninerna var att de dog HELA TIDEN!

 

Kanindöd 1: Rymde och dödades, gärningsman okänd men hankatten är huvudmisstänkt.
Kanindöd2: Rymde och tog sin tillflykt under altanen för att sedan aldrig återses.
Två nya kaniner införskaffades här för att hålla den tredje sällskap.
Kanindöd 3: En av de nya kaninerna låg slö och apatisk, avlivades då.
Kanindöd 4: Den andra nyinköpta kaninen hittades död kaninhuset, antagligen avlidit av hjärtattack efter en duvhöksattack. Någon fysisk skada lyckades duvhöken dock inte åsamka kaninerna eftersom denne trasslat in sig i burens nät och sedan dött (antagligen av skam).
Kanindöd 5: När den sista kaninen skulle utfodras på morgonen dagen efter duvhöksattacken var kaninhagen tom. Ett hål efter duvhöken hade troligen utnyttjats av hungrig katt för senare hittades ett noggrant renätet kaninskinn under trappen.

 

Nu tål jag inte att se kaniner över huvudtaget. Alla dotterns kläder med kanintryck har förpassats längst in i garderoben och några pussel med kaninmotiv kommer inte att läggas inom den närmsta framtiden.
Däremot kommer jag att fortsätta att läsa sagan ”När lillasyster kanin nästan blev uppäten av en räv, men jag kommer att ändra slutet och titeln så att det blir mer realistiskt. Numera heter sagan ”När lillasyster kanin, precis som kaniner i största allmänhet, blev uppäten av en räv/katt/duvhök”.


Tre av kaninerna och Sveriges vitaste ben.

Mitt katteri

Eftersom båda mina honkatter befunnit sig i välsignat tillstånd under våren har jag haft den stora glädjen att höra trampet av små tassar under hela semestern.
Nu är jag emellertid trött på trampet så kattungar och kattmödrar har förpassats till en madrass under yttertrappan. Jag har också tapetserat varenda anslagstavla inom fem mils radie med lappar om ”fantastiskt söta kattungar som söker nytt hem”.

Åtta katter är betydligt fler än vad som är socialt acceptabelt att äga (förutsatt att man inte går runt och gräver efter pantburkar i soptunnor).
Dessutom kostar det en förmögenhet att utfodra dem.

Det är inte den första kullen som föds i mitt katteri, åh nej, det är mitt fjärde år som kattuppfödare.
Varje år säger jag att nu var det sista gången, när alla kattungar är bortlämnade åker vi till veterinären och steriliserar de två honkatterna. Hankatten är redan kastrerad så han är oskyldig.
Men det är en sur utgift som varje år förhalats tills det varit för sent. Nu hade vi visserligen försökt med p-piller men detta har (uppenbarligen) inte fungerat. Dels  på grund av min glömskhet och dels på  katternas ovilja.

Så nu har jag fem små katter som måste krängas innan de förlorar sin söthet.
Och i år har det varit betydligt svårare än tidigare år.
Förr har jag lyckats hitta nya hem åt fyra svartvita fulingar OCH den hemlösa kattan samtidigt som jag fick sålt min egen katts tre kattungar.
När så årets kattungar visade sig vara av så ovanligt söta trodde jag att det skulle bli en promenad i parken.
Det visade sig att det snarare var en lång och seg busstur med många byten.
Brist på intresse har det inte varit, inte alls.
Människor har ring och mailat.
Men istället för att komma, ta en katt , lämna en hundring och åka hem har årets köpare istället lekt tusen frågor.
- Vad har de för personlighet?
- Är de hundvana
- Är de barnvana.
- Är de vana att vara ute?
- Är de vana att vara inne?
- Är de avmaskade?
- Är de vaccinerade?

På den första frågan brukar jag improvisera lite efter köparens önskemål för jag vet ärligt talat inte om de har någon personlighet.
På de övriga frågorna svarar jag ja, bortsett från den sista.
Vad tror man egentligen om man köper en katt på landet för en hundring?
- Jo men visst ser du, de är vaccinerade och chipmärkta samt har stamtavla. Det är särskilt lustigt med den ena kullen för där är pappan också deras morfar.
Är det något mer du vill veta?

Köparna brukar också vilja berätta lite om sig själva och avslutar gärna sitt mail eller telefonsamtal med att de har mycket kärlek att ge och hoppas att jag vill sälja en katt till dem.
Ärligt talat, nu har det gått så långt att jag inte bryr mig om du vill ha alla för en hundring och  har en hungrig boaorm hemma. Ta en katt, du FÅR hundra kronor om du gör det. 

 


Babyproffsen

Nu börjar mina vänner skaffa barn.
Jag har en två och ett halvt-åring.
Jag är proffset de, de är nybörjare.
Trodde jag.
Det har visat sig att jag inte vet någontinging om barn, att föda barn eller att ta hand om dem, det är tydligt är jag pratar med mina vänner.
De tycks ha tagit högskolepoäng i bebiskunskap medan jag är någon slags autodidakt.
Jag gick tillexempel inte på föräldrakurserna.
Detta för att  a) det var klockan åtta på morgonen och jag hade ett jobb att gå till och b) det var för jäkla dumt helt enkelt.
Jag hade ju förlöst kattungar,  och hur svårt kunde det vara att ta hand om en bebis  tänkte jag.
Tydligen är det jättesvårt, detta eftersom mina vänner är övertygade om att barnens fäder inte besitter samma expertkunskaper som de själva. Endast i undantagsfall får de hålla i de små telningarna, och de får absolut inte fatta några beslut som rör bebisen.
Jag får inte heller hålla.
Med fasa i rösten minns mina nu proffesionellt bebishanterande  vänner alla fatala misstag som jag gjort under min dotters första levnadsår.
- Tänk att du gav henne tårta på dopet. Att hon fick äta grädde!
- Och så sover hon inte i sin egen säng!
- Men fick hon flaska när hon var nyfödd?
- Oj, har hon napp?
- Ja och du gav ju henne fruktpuré innan hon fick smaka på majspuré. Det kunde gått illa det.

Nej det blir bakläxa på alltihopa. Gör om och gör rätt.
Det tycker i allafall mina vänner som är nygravida.
- Åh, kan inte du skaffa tvåan nu, så kan vi vara föräldralediga samtidigt!
Jo men visst, det är ju ett bra skäl att skaffa fler barn, för att roa mina vänner. Sedan bor de i stan och jag tjugo  mil ut i ingenstans. Hur ofta tror de att vi kommer att ses och dra barnvagnar längs avenyn egentligen? Och för det tredje, det är en jäkla skillnad på att ha en lite spädis och att ha en liten spädis OCH en högljudd treåring som vill pilla på bebisarna med lortiga små fingrar. Tror inte att ni skulle orka hänga med oss i någon större utsträckning.
Men skolka för allt i världen inte från föräldrakursen, för då blir ni som jag. En bebisanalfabet som gör helt fel och matar barnet med fruktpuré INNAN majspuré.


Dagens knasiga dröm

Jag drömde att jag skulle på Ladies night och var exalterad över det.
En jättekonstig dröm.

Att vara gift med McGyver

Min man är som någon slags öststatsversion av McGyver.
Vårt hem är fyllt av lösningar och lagningar av provisorisk natur.

När en koppling till pannan gick förra vintern lagades det med en slang från bilen och när vi ville titta på gamla diabilder byggde McGyver ihop en projektor av en gammal over head och ett liggunderlag.

Det är väldigt praktiskt men ibland vill man inte laga saker med eltejp och krympplast. Ibland vill man att det ska vara fackmannamässigt utfört.

Anledningen till att jag stoppar ett projekt brukar vara att det är
a) Oestetiskt (högtalare av ett gammalt påskägg är till exempel inte okej).
b) Totalt livsfarligt.
Att koppla en sele till en stor radiostyrd helikopter och flyga runt sig själv med kvalade in under den senare kategorin, medan att bygga om en gammal möglig plasteka till badtunna hör till den första.

För tillfället håller McGyver på att konstruera en apparat som på något sätt ska stoppa mygg och knott. Jag har ingen aning om vad det går ut på, men det inkluderar större mängder jäst.
Jag låter honom hållas så länge resultatet inte är anskrämligt fult eller livsfarligt.


Har precis kommit på hur man skulle kunna
konstruera en svävare av en pressening
och en gammal gräsklippare.

Djurens vän

Jag älskar djur.
Jag älskar djur på ett sätt som inte är bra för dem.
Jag älskar djur ungefär som Cruella de Ville i Pongo och de 101 dalmatinerna älskar djur.

Innan min dotter hunnit få ur sig "vill ha nin" stod det en kaninhage i trädgården.
Jag hade aldrig haft kaniner förut, så det var väldigt spännande för mig också.
Kanske borde jag läst på lite om kaniner innan.
Tillexempel hade det varit bra att veta att kaniner är extremt rymningsbenägna och att katter äter kaniner. 

Med den kunskapen hade kanske Stampes för tidiga bortgång kunnat undvikas.

Nej, det blir nog inga fler husdjur på ett tag. Vi har tre katter, sex kattungar (p-piller till katter fungerar inte), en hund och tre, nej vänta, tv kaniner.
Och nu blir det inga fler djur, dessutom önskar sig dottern nu bara omöjliga saker som elefant, blåval och en panflöjtsspelande marknads-indian.

RSS 2.0